35 lecie powstania RSOiW NSZZ „Solidarność” w Olsztynie

Regionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Olsztynie świętowała 7 października 2016r. swoje trzydziestopięciolecie.

Jubileuszowe spotkanie odbyło się w wypełnionej po brzegi sali koncertowej Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. w Olsztynie. Licznie przybyli na uroczystość związkowcy zrzeszeni w oświatowej „Solidarności”, a także zaproszeni goście: Pani Wioletta Śląska-Zyśk – Wicemarszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Pan Jarosław Słoma – I Zastępca Prezydenta Olsztyna, Pani Bożena Ulewicz – Doradca Wojewody Warmińsko-Mazurskiego, Pan Wojciech Cybulski – Warmińsko – Mazurski Wicekurator Oświaty,  Pan Zdzisław Fadrowski – Dyrektor Departamentu Kultury i Edukacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie, Ksiądz Kanonik dr Adam Bielinowicz Dyrektor Wydziału Nauki Katolickiej Archidiecezji Warmińskiej, Pan Marek Przybysz Zastępca Przewodniczącego Regionu Warmińsko – Mazurskiego NSZZ „Solidarność” w Olsztynie oraz gospodarz Pan Andrzej Borkowski Wicedyrektor Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. w Olsztynie.
Szczególnie miło było nam powitać dyrektorów szkół i placówek z Olsztyna i okolicznych gmin, którzy licznie przybyli na naszą uroczystość.
To dzięki uprzejmości i gościnności pani Dyrektor Teresy Taradejny gospodarza szkoły i Pana Dyrektora Andrzeja Borkowskiego mieliśmy tak wspaniałą oprawę muzyczną naszej gali.
Spotkanie było okazją nie tylko do przypomnienia historii powstania RSOiW NSZZ „Solidarność” w Olsztynie, szczególnie okresu jej tworzenia i pierwszych lat działalności, ale również do wyróżnienia najbardziej aktywnych działaczy i członków „oświatowej” Solidarności na Warmii i Mazurach.
Związkowcy otrzymali też od zaproszonych gości podziękowania za dotychczasową działalność i życzenia wszelkiej pomyślności na przyszłość.  Życzenia złożyli: Wioletta-Śląska-Zyśk Wicemarszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Wojciech Cybulski Warmińsko – Mazurski Wicekurator Oświaty, Jarosław Słoma Zastępca Prezydenta Olsztyna i Bożena Ulewicz Doradca Wojewody Warmińsko-Mazurskiego.
Na wniosek RSOiW NSZZ „Solidarność” w Olsztynie Minister Edukacji Narodowej przyznała 28 Medali Komisji Edukacji Narodowej, które wręczył zasłużonym nauczycielom i pracownikom obsługi i administracji Wojciech Cybulski Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty.

Medal Komisji Edukacji Narodowej otrzymali:
1. Agnieszka Andrzejczyk
26. Barbara Deptuła
27. Wiktor Parciak
28. Maria Zabielska

Najbardziej wyróżniającym się związkowcom za: znaczące zasługi w dziedzinie oświaty i wychowania, znaczące zasługi dla NSZZ Solidarność w dziedzinach jego działalności, kreowanie w środowisku oświatowym właściwej postawy moralno-społecznej, działalność w zakresie obrony godności, praw i interesów pracowniczych członków Związku, pomoc w realizacji materialnych, społecznych i kulturalnych potrzeb członków Związku Jerzy Ewertowski Członek Prezydium KSOiW NSZZ „Solidarność” wręczył 16 Złotych i 77 Srebrnych Odznak Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność. Odznaki Złote KSOiW NSZZ „Solidarność” otrzymali:
1.    Elżbieta Szydlik
2.    Maria Rasińska
3.    Mirosław Zduńczyk
4.    Szymon Werra
5.    Dariusz Maciorowski
6.    Ewa Bienia
7.    Andrzej Zdanowski
8.    Janina Juszkiewicz
9.    Bożena Reszka
10.    Dorota Gol
11.    Jadwiga Kabelis
12.    Ewa Klimaszewska-Mazur
13.    Bogusława Datta
14.    Jacek Ciesielski
15.    Mirosław Mikołajczyk
16.    Ewa Głusiec

Odznaki Srebrne KSOiW NSZZ „Solidarność” otrzymali:

1.    Cezary Krywiczanin
75.    Janusz Koziatek
76.    Jan Borowski
77.    Jarosław Śmieciuch

Bożena Kowalska Przewodnicząca RSOiW NSZZ „Solidarność” w Olsztynie przybliżyła obecnym kalendarium powstania i obecne funkcjonowanie naszej Sekcji.
Istotnym elementem uroczystości było wystąpienie pierwszej działaczki oświatowej „Solidarności” – Pani Joanny Kuryło – długoletniej Przewodniczącej RSOiW NSZZ „Solidarność” w Olsztynie, która podzieliła się z zebranymi wspomnieniami o Grażynie Langowskiej – twórczyni Sekcji i jej pierwszej przewodniczącej.
Szczególnie miło było nam powitać na naszej uroczystości zasłużonych działaczy oświatowej „Solidarności”: Pana Ryszarda Krępułę, Pana Romualda Trębskiego i Panią Hannę Hołownia.
Gościliśmy na uroczystości także Przewodniczących Międzyzakładowych i Zakładowych Organizacji Związkowych Pracowników Oświaty NSZZ „Solidarność”:
1)     z Kętrzyna Panią Ewę Głusiec
2)    ze Szczytna Panią Mariolę Godzinę
3)    z Wilkas Panią Renatę Andruszkiewicz
4)    z Ostródy Panią Annę Laskowską
5)    z Mrągowa Pana Mirosława Mikołajczyka
6)    z Pisza Pana Mirosława Zduńczyka
7)    z Iławy Pana Jerzego Ewertowskiego
8)    z Ełku Pana Dariusza Maciorowskiego
9)    z Ostródy Pana Janusza Jaworskiego
10)    z Rucianego Nida Pana Janusza Koziatka

Uroczystość uświetnił występ uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. w Olsztynie.

Z okazji XXXV lecia RSOiW NSZZ „Solidarność” w Olsztynie została wydana Jubileuszowa „Rota” – Biuletyn Regionalnej Sekcji Pracowników Oświaty i Wychowania wydawany w latach 80 i 90 XX wieku.
Obecna wersja jest w dużej mierze przypomnieniem tekstów  zamieszczonych w wydaniu z okazji XXV lecia RSOiW NSZZ „Solidarność”w Olsztynie. Natomiast upływ czasu sprawił, ze wydłużone zostało Kalendarium, uzupełnione zostały wypowiedzi przewodniczących, pojawiło się wiele nazwisk nowych działaczy związkowych i dołączone zostały historyczne wydania „Roty” oraz dokumenty z lat 1980-81 i późniejszych udostępnione ze zbiorów będących w posiadaniu RSOiW, a także prywatnych Joanny Kuryło, Cecylii Walec, Teresy Stefanowicz, Bożeny Kowalskiej.